Ons fokbeleid

“Little Backroad’s” is gestart in 1993 met het fokken van een aantal nestjes Cavalier King Charles Spaniels.  Op dat moment werd gefokt met een aantal hondjes waarvan het uiterlijk voldeed aan de ras-kenmerken.
Wij zijn momenteel aangesloten bij de Eerste Gezelschapshonden Club Nederland, (EGCN) een vereniging die de belangen van o.a. de Cavalier King Charles Spaniel behartigd.
We hadden toen de beschikking over de reu Mickey fan de Zwemmer en het teefje Yorki. Het enige medische onderzoek dat plaatsvond betrof een algemene controle door de dierenarts.

De Raad van Beheer op Kynologisch gebied (RvB) eiste op dat moment geen enkel medisch onderzoek of zekerheid. Vanaf dat moment hebben wij ons als doel gesteld, dat de uiterlijke schoonheid waar op shows zo de nadruk op werd gelegd, ondergeschikt was aan de gezondheid van de hond. Er zijn bij combinaties met eigen teven slechts onverwante reuen gebruikt (outcross) om de kansen tot negatieve vererving te verkleinen.

Inmiddels hebben wij de beschikking over onverwante reuen en teven, die allen uitgebreid medisch worden onderzocht,  voordat ze voor de fok worden gebruikt.  Een negatief medisch onderzoek kan betekenen,  dat deze reu of teef door ons wordt uitgesloten voor de fokkerij.

Hartonderzoek;

Op dit moment zijn alle reuen en teven door middel van een  hartonderzoek door een erkende cardioloog, aangewezen door de RvB, onderzocht.   Dit hartonderzoek wordt elk jaar uitgevoerd en de resultaten hiervan worden ter beschikking gesteld aan de RvB en de EGCN.We gebruiken slechts honden die een -A- of -B- beoordeling(zonder ruis) hebben gekregen en aan de eisen van de RvB en de EGCN voldoen.  (-A- en -B- zijn medisch gezonde beoordelingen)

MRI;

Sinds ongeveer 3 jaar worden alle reuen en teven door middel van een MRI via de hierin gespecialiseerde dierenkliniek  ‘Den Heuvel’  te Best gescand. Deze scan wordt ter beoordeling van syringomyelia gezonden naar een door de Raad van Beheer aangewezen veterinair neuroloog(panel) in Nederland. De honden worden op de leeftijd van  ca 1,5 en 2,5 jaar aangeboden voor dit onderzoek omdat dan een zekere diagnose kan worden gesteld. Ook dit resultaat wordt aangeboden aan de RvB en de EGCN. De uitslag van deze beoordeling kan positief of negatief  zijn. (A,B en C worden medio 2023 niet meer gebruikt door de RvB)
Na opgave  van deze medische onderzoeken bepaalt de RvB of combinaties mogelijk zijn. ( zie hiervoor de site van de RvB “cavaliertoets”) Het is onze doelstelling zoveel als mogelijk A reuen en teven te gebruiken.

Voorwaarden voor dekkingen;

Van de externe teven die door onze reuen worden gedekt,  vragen wij een  hartonderzoek, gezondheidsonderzoek en  een MRI-beoordeling om de gezondheid binnen het ras te waarborgen.

Episodic falling Syndrome (EF) en Curly coat dry eye syndrome (CC);

Wij laten onze reuen en teven ook onderzoeken naar Episodic falling Syndrome ( EFS is een unieke genetische stoornis) en Curly coat dry eye syndrome.(een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies)  Dit onderzoek wordt uitgevoerd  door de Animal Health Trust, of Laboklin, maar is niet verplicht door de RvB.

DNA;

Van alle reuen en teven is via de RvB de DNA bepaald om buitenlandse dekkingen te kunnen waarborgen. Tijdens dit jarenlange proces van beoordeling en uitsluiting hebben wij ook de uiterlijke kenmerken (schoonheid) van de Cavalier King Charles kunnen verbeteren, wat wij terugzien uit de uitstekende beoordelingen tijdens de bezochte shows!  Sinds 1 juni 2014 wordt door de RvB een DNA bepaling van de hond geëist, voordat met de honden wordt gefokt.

 

Alle medische uitslagen van de dekreuen zijn op onze website  www.little-backroads.nl  te raadplegen. De medische gegevens van onze teven worden op verzoek verstrekt.

Contract;

Wij leveren onze Cavaliertjes af met een <contract>!